Suntem siguri ca ai auzit pana acum macar odata de termenul branding book. Poate in research-ul pentru crearea propriului business, poate intr-o discutie cu alt prieten antreprenor, sau chiar intr-o prezentare a unei alte mari companii, ai avut ocazia sa iti dai seama de puterea pe care o detine un brand cu o imagine unitara si corect executata.
Si daca nu ai auzit inca, atunci cu siguranta toate informatiile pe care le vei afla in acest articol te vor ajuta sa intelegi ce este un branding book, care sunt elementele componente si, cel mai important, cum te va ajuta pe tine in evolutia propriului business.
Ce este un branding book?
Practic, branding book-ul este un ghid ce cuprinde toate elementele componente ale unei identitati de brand, de la misiune si viziune, pana la identitate vizuala. Scopul lui principal este stabilirea liniilor directoare distincte pentru mentinerea identitatii marcii in toate aspectele afacerii.
Pe de alta parte, short branding book-ul, despre care vom discuta mai detaliat in cele ce urmeaza, este tot o prezentare vizuala a personalitatii brandului in intregul ei, insa mult mai potrivita pentru afacerile la inceput de drum care nu si-au formulat inca guidelines-urile si nu au ajuns la complexitatea unei companii mai longevive. Short branding book-ul prezinta aceleasi elemente pe care le regasim si in branding book, insa la scara mai mica.
Avantajele si beneficiile unui short branding book
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta business-urile noi de pe piata este lipsa increderii, atat din partea audientei, cat si din partea altor business-uri cu care vor sa colaboreze. Cel mai adesea, aceasta lipsa de incredere poate fi rezolvata prin cele mai simple metode.
Un short branding book te ajuta sa prezinti o imagine uniforma si unitara a brandului tau, expunand elementele componente ale identitatii lui intr-un mod profesional, care atrage atentia si consolideaza sentimentul de incredere, autoritatea business-ului in domeniul de activitate, recunoasterea si loialitatea.
In relatiile B2B, un short branding book poate reprezenta un element de credibilitate foarte puternic, ce va determina daca decizia de colaborare este una pozitiva si favorabila business-ului tau.
In plus, un alt avantaj al acestui ghid pentru business-urile noi este faptul ca poate reprezenta un guideline pentru crearea ulterioara a unei identitati mult mai complexe, ce se va materializa odata cu cresterea si dezvoltarea afacerii.
Elementele componente ale unui short branding book
Pentru a prezenta identitatea brandului tau intr-o maniera cat mai profesionala, atat elementele de grafic design, cat si elementele ce compun vocea, tonul, misiunea si viziunea companiei sunt expuse intr-un mod succint si de impact, astfel incat atentia audientei sa fie atrasa asupra punctelor care ii vor spori sentimentul de incredere in business-ul tau.
Intr-un short branding book profesional vei regasi urmatoarele elemente:
Elemente ce tin de identitatea companiei
About Us
Aceasta sectiune cuprinde o prezentare succinta a companiei, ce pune accent pe misiune, viziune, valori si publicul tinta caruia i se adreseaza business-ul. Copywriter-ul care se ocupa de crearea acesteia va surprinde modul in care compania ta isi poate ajuta partenerii sau consumatorii in indeplinirea propriilor obiective, astfel incat textul sa aiba un efect cat mai persuasiv.
Nume
Aici este prezentat pe scurt procesul de naming al companiei, modul in care acesta este reprezentativ pentru elementele descrise in punctul anterior, precum si felul in care numele ales este folosit pentru a sustine identitatea business-ului tau.
Elementele ce tin de identitatea vizuala – Logo
Simbol
Toate simbolurile pe care un grafic designer le foloseste in procesul de logo design devin una dintre cele mai importante parti din identitatea vizuala a brandului tau. Ele sunt mijlocul principal prin care consumatorii iti identifica prezenta, asadar aceasta sectiune descrie procesul de creatie si interpretarea fiecarui element din perspectiva identitatii de brand.
Fonturi
Fonturile sunt si ele o parte integrata a logo-ului folosita pentru identificarea brandului, asadar aceasta sectiune este dedicata prezentarii vizuale a fiecarui font utilizat in procesul de logo design.
Culori
Sectiunea aceasta prezinta paleta de culori folosita pentru reprezentarea vizuala a brandului, precum si o scurta descriere a modului in care fiecare culoare este utilizata pentru a transmite o idee specifica.
Am nevoie de un short branding book pentru business-ul meu?
Desi short branding book-ul nu este un element obligatoriu, in functie de obiectivele de crestere si dezvoltare ale business-ului tau, s-ar putea dovedi a fi unul necesar. Daca vrei sa ai o imagine profesionala inca de la inceput, atunci ar fi bine sa il iei in considerare inca din momentul in care incepi procesul de creare logo cu un designer profesionist.
Ce spui, merita sa ai o imagine profesionala pentru business-ul tau? Daca vrei sa afli mai multe despre serviciile de creare logo, arunca un ochi aici.