Invata sa creezi cea mai buna strategie de social media marketing in 6 pasi simpli

social media management

Deja nu mai exista nicio indoiala ca social media are o importanta majora pentru dezvoltarea business-ului tau. Dar ce exact inseamna prezenta in social media? E de-ajuns oare sa postezi cate ceva random, din cand in cand, si sa te astepti la rezultate spectaculoase?

Daca tocmai incepi calatoria business-ului tau in social media, sau ai cateva pagini, insa nu le-ai administrat in mod corect pana acum, atunci e foarte important sa stii ca pentru a mari sansele de succes ale afacerii tale prin social media management, ai nevoie de un plan bine structurat, cu obiective specifice, la care sa te poti raporta de fiecare data cand vrei sa-ti masori progresele.

Sunt o multime de pasi pe care trebuie sa ii iei in considerare atunci cand iti construiesti strategia de social media management, asa ca hai sa incepem cu 6 dintre cei mai importanti:

 

1.      Research, research si iar research

Cum fiecare lucru facut „ca la carte” incepe cu un research temeinic, inainte sa te gandesti la orice alt pas pe care l-ai putea considera important si sa te apuci direct de treaba, este necesar sa faci un scurt audit al situatiei tale actuale pe canalele de social media.

In aceasta etapa trebuie sa identifici daca retelele pe care esti activ au valoare pentru business-ul tau, daca au potentialul de a-ti oferi rezultatele pe care le cauti, daca sunt optimizate cu informatiile pe care audienta trebuie sa le cunoasca despre afacerea ta si daca activitatea intreprinsa pana acum are relevanta. In plus, este foarte important sa arunci un ochi si pe paginile competitorilor tai pentru a identifica lucrurile care va diferentiaza si a-ti imbunatati strategia pe baza unor informatii clare.

 

2.      Gaseste-ti publicul ideal

Pentru ca strategia ta de social media sa fie una eficienta iar activitatea de social media management sa fie una corecta, ai nevoie de informatii specifice. De aceea, este foarte important sa identifici publicul tinta caruia te adresezi si sa formulezi mesaje targetate in functie de interesele acestuia inca de la inceput, pentru a forma o baza de urmaritori loiala si activa. Un profil de buyer persona te va ajuta sa-ti cunosti audienta si sa creezi content personalizat, astfel incat postarile tale din paginile de social media sa genereze engagement-ul de care ai nevoie pentru a creste nivelul de brand awarness al business-ului tau.

 

3.      Stabileste-ti obiectivele

Pe principiul „nu te poti bucura de calatorie daca nu ai o destinatie”, un obiectiv in strategia ta de social media marketing va fi exact doza de motivatie de care ai nevoie pentru a te tine de planul pe care il intocmesti.

Obiectivele pe care le setezi vor dicta fiecare decizie si fiecare actiune ulterioara, asadar trebuie sa fii foarte SMART in fiecare aspect ce tine de formularea lor:

  • Specific – obiectivul tau trebuie sa fie specific si sa faca foarte clare lucrurile pe care iti doresti sa le obtii. De exemplu, un obiectiv specific ar putea fi formulat astfel: Vreau ca pagina mea de Facebook sa ajunga la 10.000 de urmaritori.
  • Masurabil – pentru fiecare obiectiv pe care il setezi, trebuie sa te asiguri ca exista o metoda prin care iti poti masura succesul. Obiectivul de a ajunge la 10.000 de urmaritori, de exemplu, se incadreaza si in acest aspect.
  • Accesibil – desi o doza de provocare nu strica nimanui, trebuie sa te asiguri ca obiectivul ales prezinta asteptari realiste si poate fi atins in parametrii specifici business-ului tau. De exemplu, pentru o pagina noua de Facebook, obiectivul de 10.000 de urmaritori nu este la fel de accesibil precum pentru o pagina care are deja o baza de 7.000 de urmaritori.
  • Relevant – este foarte important sa te asiguri ca platformele de social media pe care le folosesti sunt potrivite pentru tipul de obiectiv pe care l-ai setat. Evident, nu poti face 10.000 de urmaritori pe Facebook daca nu ti-ai facut, in primul rand, o pagina de Facebook. La fel, nu poti strange un numar atat de mare de urmaritori daca publicul tinta al business-ului tau nu este prezent pe Facebook (aici intervine importanta unui profil de buyer persona).
  • Incadrat in timp – asigura-te ca setezi un deadline pentru obiectivul tau. De exemplu, in loc sa spui doar ca vrei sa ajungi la 10.000 de urmaritori pe pagina ta de Facebook, poti spune, mai specific, ca vrei sa ajungi la 10.000 de urmaritori pe pagina ta de Facebook in 2 luni.

Un obiectiv SMART iti ofera mai mult control asupra actiunilor pe care urmeaza sa le intreprinzi. In plus, iti ofera posibilitatea de a-ti optimiza pe parcurs strategia, astfel incat rezultatele la care te astepti sa apara in perioada de timp stabilita.

 

4.      Identifica metricii potriviti

Alegerea metricilor potriviti te va ajuta sa-ti dai seama daca strategia ta de social media marketing functioneaza si daca obiectivele tale pot fi atinse cu succes. De asemenea, te va scuti de o multime de batai de cap, dileme si chiar bani pierduti pe actiuni fara rezultate.

Cateva exemple de metrici pe care i-ai putea urmari in strategia ta de social media marketing sunt:

  • Reach-ul
  • Rata de engagement
  • Click-urile
  • Urmaritorii
  • Like-urile
  • Comment-urile
  • Distribuirile etc.

 

5.      Creeaza calendarul de marketing

Dupa cum ai vazut, o strategie de social media marketing necesita o multime de pasi pe care trebuie sa ii ai in vedere. Acum ca stii care este publicul tau, stii pe ce canale trebuie sa fii activ si iti cunosti obiectivul specific, te poti gandi la ce tip de content urmeaza sa creezi.

Un calendar de marketing iti va oferi un plan de continut corect structurat, astfel incat sa eviti haosul, postatul dupa ureche si mesajele fara scop. Gandeste-te la ce tip de continut iti poate oferi rezultatele cele mai bune, gaseste un mesaj cu care publicul tau va rezona si esti gata sa te-apuci de scris.

Bonus Tip: In loc sa ramai la tipul clasic de postare, cel cu imagini, testeaza cu tool-urile pe care ti le pune la dispozitie platforma de social media pe care ai ales-o si creste rata de engagement a postarilor tale. Iti lasam aici cateva dintre cele mai populare si up to date tipuri de continut cu care sa-ti diversifici paginile:

  • Story-uri
  • Live-uri
  • Quizz-uri
  • Sondaje
  • Infografice
  • Postari de blog
  • Tutoriale etc.

 

6.      Urmareste-ti progresul

Din pacate, atunci cand vine vorba de paginile de social media ale business-urilor, minunile nu se intampla prea des. Iar cand norocul nu e de partea noastra, singurul lucru care ne mai ramane de facut e sa punem osul la treaba.

Acum ca ai o strategie corecta si stii ce trebuie sa faci ca sa ajungi acolo unde ti-ai propus, urmareste-ti progresul, analizeaza constant rezultatele si fii pregatit sa optimizezi toate aspectele care nu-ti aduc niciun serviciu.

 

Nu uita! Sa postezi content random pe paginile tale de social media si sa te astepti la rezultate exceptionale nu mai e de mult timp o optiune. E timpul sa-ti atingi obiectivele intr-un mod inteligent si profesionist!

Daca ai nevoie de suport specializat, afla mai multe despre abonamentele de social media management ale agentiei noastre aici.

  

Despre Noi

Happy Pencil este o Agentie de Marketing de top, din Timisoara, care sprijina companiile sa-si accelereze potentialul de crestere prin marketing strategic.

Cele mai recente articole

Agentie de Marketing din Timisoara

In cadrul agentiei noastre de web design din Timisoara, poti beneficia de servicii integrate de web design, cat si de servicii profesioniste de marketing si promovare online.  

$39.99

Oferta speciala

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.