Desi foarte multe business-uri la inceput de drum aleg sa ignore importanta unui logo design profesional, creativ si cu un efect vizual puternic, identitatea vizuala a brandului tau poate avea o contributie majora in influentarea deciziei de achizitie a consumatorilor, precum si in crearea unei prime impresii pozitive si de lunga durata.
Avand in vedere ca logo-ul este cel mai prezent simbol al brandului tau, fiecare element component trebuie sa fie ales tinand cont de mesaje specifice, care au capacitatea de a capta esenta brandului si de a o face usor de inteles pentru publicul tau.
Culorile in procesul de creare logo
Fie ca ne place sau nu sa acceptam, deciziile noastre de achizitie sunt conditionate de numerosi factori care ne influenteaza la nivel subconstient. Printre acestia se numara si culorile.
Dintre toate elementele componente ale unui logo, culorile sunt primul lucru care contibuie la perceptia consumatorilor asupra brandului, avand si cel mai mare impact asupra starii emotionale a oamenilor. Exista numeroase asocieri mentale care se creeaza prin intermediul culorilor, asadar alegerea lor este una dintre cele mai importante sarcini din tot procesul de creare logo.
Psihologia culorilor in logo design
De-a lungul timpului, mai multi cercetatori au reusit sa dovedeasca impactul major pe care il au culorile asupra emotiilor, dar si felul in care acestea reusesc sa creeze asocieri puternice in mintea consumatorilor, influentand perceptia si decizia de achizitie in favoarea sau defavoarea unui brand.
Datorita acestor influente, culorile au devenit un factor critic atat in procesul de creare logo, cat si in procesul de conturare a unei identitati vizuale care sa cuprinda esenta brandului, transmitand idei specifice si clare.
Fiecare culoare poate fi interpretata in mod diferit, in functie de cunostinte, factori culturali sau chiar sociali. De aceea, crearea unor asocieri benefice presupune foarte multa experienta si profesionalism din partea grafic designerului care se ocupa de procesul de logo design pentru business-ul tau. Acesta trebuie sa fie perfect constient de ideile si sentimentele pe care doresti sa le provoace prezenta brandului in mintea consumatorului, astfel incat sa aleaga cele mai bune metode prin care sa le transmita publicului tau.
Cum alegi culorile brandului tau?
Alegerea culorilor potrivite pentru reprezentarea brandului tau poate face minuni atat pentru procesul de vanzare, cat si pentru performanta generala a business-ului tau. Acestea pot avea un impact mai mare asupra consumatorului chiar si decat calitatile si beneficiile produselor/serviciilor pe care le comercializezi, participand in mod activ la conturarea sentimentului de brand awarness.
Alegerea culorilor cu care vrei sa te asociezi devine intotdeauna mai usoara atunci cand mesajul pe care iti doresti sa il transmiti e clar. Inainte de a incepe orice activitate de creare a unei imagini pentru business-ul tau, asigura-te ca ai ales personalitatea acestuia. Daca ai trecut prin acest pas, nu mai ramane decat sa te gandesti la ce sentimente doresti sa transmita brandul tau si sa alegi culorile in functie de aceste criterii.
Iti lasam mai jos cateva dintre cele mai frecvente asocieri care te vor ajuta in procesul de creare logo:
Rosu
Rosu este culoarea energiei, a pasiunii si a patosului, fiind de cele mai multe ori utilizata de catre branduri pentru a transmite sentimentul de urgenta, de graba, de asumare a riscurilor, dar si pentru a semnala reduceri si preturi scazute. Este potrivita pentru branduri active si energice.
Portocaliu
Portocaliu stimuleaza sentimentul de energie si caldura, fiind o culoare utilizata pentru a reprezenta vitalitatea, echilibrul, entuziasmul, determinarea, prietenia si veselia. Portocaliu este folosit preponderent de brandurile care vor sa iasa repede in evidenta, dar sa transmita in acelasi timp sentimentul de energie si revigorare.
Galben
Culoare calda si prietenoasa, galben evoca emotii, claritate si caldura, fiind folosita mai ales pentru a capta sentimentele de fericire, tinerete si optimism. Brandurile care utilizeaza culoarea galben comercializeaza produse sau servicii accesibile.
Verde
Verdele reprezinta calm si natura, fiind de cele mai multe ori utilizat pentru a marca evolutia cresterea, prosperitatea, stabilitatea si norocul. Brandurile care folosesc verde in logo-ul lor vor sa fie asociate cu ideea de regenerare, reciclare si chiar sanatate.
Albastru
In functie de nuantele utilizate, culoarea albastru transmite liniste, incredere, deschidere, dar si profesionalism, securitate si maturitate. Brandurile care utilizeaza aceasta culoare vor sa fie percepute ca fiind o varianta sigura si de incredere pentru rezolvarea tuturor problemelor pe care le-ar putea intampina consumatorii.
Mov
Mov este culoarea roialitatii, a creativitatii si a luxului. Brandurile o utilizeaza frecvent pentru a evidentia o gama de lux, inspirand sentimentul de superioritate si eleganta.
Maro
Culoare asociata cu pamantul, lemnul si natura, este folosita pentru a genera sentimentul de durabilitate, stabilitate si incredere. Brandurile care utilizeaza maro sunt simple, dar in acelasi timp puternice.
Alb
Nonculoarea alb evoca puritate, curatenie, sanatate si simplicitate, fiind utilizata frecvent pentru a surprinde inocenta, nobletea sau curatentia absoluta.
Gri
Gri este culoarea neutralitatii. Este folosita de cele mai multe ori pentru a transmite perceptia de clasic, serios, misterios sau chiar matur.
Negru
Negru este o nonculoare folosita pentru a inspira o imagine clasica, dar in acelasi timp sofisticata, fiind un simbol al profesionalismului, seriozitatii si elegantei.
Culorile au un impact semnificativ asupra raspunsului consumatorului la materialele pe care i le pui la dispozitie, asadar folosirea lor trebuie sa respecte reguli specifice, astfel incat brandul tau sa fie pus in evidenta intr-un mod pozitiv, si nu intr-o lumina proasta.
Atunci cand creeaza imaginea unui brand, grafic designerii din agentia de marketing Happy Pencil iau in considerare efectul culorilor pe care urmeaza sa le utilizeze atat la nivel constient, cat si la nivel subconstient, pentru a se asigura ca acesta este unul puternic si benefic pentru dezvoltarea business-ului tau.